Onderhoud spa

Het onderhoud van een spa kan soms erg overweldigend voelen. Het web staat vol met producten en soms ook termen die, zeker als je beginnend spa houder bent, nieuw zijn. Om het iets makkelijker te maken bestaat het onderhoud uit 3 onderdelen. Het onderhoud van je spawater, de binnenkant van je spa en de buitenkant van je spa.

De buitenkant van je spa onderhouden.

Bij het onderhouden van de buitenkant van je spa moet je vooral denken aan het goed afdekken van je spa en het schoonhouden van het materiaal. Het goed afdekken van je spa is van essentieel belang voor de kwaliteit van je spawater en werkt tevens energiebesparend. Deze afdekmiddelen vragen echter ook enige onderhoud. Zo is het van belang dat deze goed schoon worden gehouden maar ook goed opgeborgen worden.

Wanneer je gebruikt maakt van je spa verwijder je alvorens je jouw spa kunt betreden natuurlijk de cover en de eventuele winterhoes en je bellendek. Door de verplaatsing lopen deze producten risico om beschadigd te worden en is het dus van belang uit te kijken voor scherpe attributen in de omgeving maar er is ook bijna geen ontkomen aan dat deze dan vies worden.

Om de levensduur van je spawater en van je afdek onderdelen te waarborgen adviseren wij deze voor het terugplaatsen op je spa deze met een vochtige doek schoon te maken.

Uiteraard bestaan er ook speciale schoonmaak producten en hebben wij deze wij Spaweb in ons assortiment.

Zo ben jij verzekerd van veilige producten van de hoogste kwaliteit. In Nederland kennen we soms ook strengere winters. Tijdens de winterperiode kun je nog zeker met veel plezier gebruik maken van je spa. Wel moet het onderhoud hier op aangepast worden en is een winterhoes ook zeker geen overbodige luxe.

 

De binnenkant van je spa onderhouden.

Bij de binnenkant van je spa wordt er logischerwijze vaak direct gedacht aan de kuip. Dit is zeker een belangrijk onderdeel om goed schoon te houden om bij te dragen aan jouw spa genot maar het goed onderhouden van je spa gaat veel verder dan dat. Zo zijn er ook vele onderdelen die je niet direct ziet maar weljouw aandacht vereisen.

1 van de simpelste onderdelen om te onderhouden is je spa filter. Wij raden aan deze 1 keer in de 3 a 4 maand te vervangen. Tussentijds kun je jouw filter reiniger met water uit je tuinslang of met speciale filterreiniging producten voor extra gemak. Houd hierbij wel rekening met het feit dat er vaak nog vuil verborgen zit aan de binnenkant van je filter die niet direct zichtbaar zijn. Dus ook al lijkt je filter nog schoon, vervang deze na de aanbevolen tijd. Het goed schoonhouden van je filter en deze op tijd vervangen draagt bij aan de onderhoud van het gehele filter systeem zoals de pomp en alle betrokken leidingen.

Ook de leidingen van jouw spa vragen om wat extra aandacht.

Vervuiling van de leidingen is helaas niet te voorkomen en komt nou eenmaal voor bij het gebruik van een spa. De bacteriën en ander vuil veroorzaken een sliblaag. Om ernstige beschadiging te voorkomen wat kan lijden tot het volledig moeten vervangen van het leidingwerk is het dus van belang ook je leidingen goed schoon te houden. Ook hiervoor bieden wij uiteraard de beste producten aan in ons assortiment. Voor het optimale resultaat in het onderhoud kun je het beste de leidingen 1 keer in de 3 maand reinigen. Wanneer jouw spa langere tijd ongebruikt is raden wij aan alvorens deze weer in gebruik te nemen een reiniging uit te voeren. – Reinig je filter regelmatig met water. – Vervang je filter gemiddeld 1 keer in de 3 maanden. – Reinig de leidingen ook zo’n 4 keer per jaar. – Ga zorgvuldig om met de afdek onderdelen van jouw spa. – Gebruik wanneer mogelijk speciaal ontworpen reinigingsmiddelen. – Laat bij twijfel onderdelen nakijken. Ga hier niet zomaar zelf mee aan de slag zonder de juiste kennis en haal niet onnodig jouw spa uit elkaar.

Overig onderhoud.

Het grootste gedeelte van het spa onderhoud bestaat dus uit het goed schoonhouden van de essentiële onderdelen. Het kan echter ook voorkomen dat onderdelen die niet zo zeer om reiniging vragen aan vervanging toe zijn. Zo kan het zijn dat de jet pomp, circulatie pomp of blower niet meer optimaal werken en het beste vervangen kunnen worden.

Dit zal tijdens de levensduur van jouw spa zeker niet regelmatig voorkomen en het kan zelfs zo zijn dat dit niet van toepassing is. Mocht je toch merken dat jouw spa niet meer naar behoren werkt kan het zijn dat een intern onderdeel vernieuwd moet worden. Houd hierbij altijd rekening met de garantie die geleverd wordt alvorens je zelf aan de slag gaat. Heb je het idee dat je spa niet volledig functioneert of heb je een verouderde spa waarbij je twijfelt over de kwaliteit? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij denken en kijken graag met je mee.