Elektriciteit

Bijna vanzelfsprekend staat veiligheid altijd voorop en ook bij Spaweb hebben wij dit hoog in ons vaandel. Om de veiligheid tijdens het gebruik van je spa te waarborgen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Tevens draagt dit bij aan de veiligheid van de omgeving. Water en stroom zijn nou eenmaal elementen die niet al te best samen gaan. Hierdoor is het bij een product zoals een spa waar deze twee elementen samen komen extra belangrijk om rekening te houden met de juiste producten en veiligheidsmaatregelen.

Verschillende stroomposten bij een spa.

Vele spa eigenaren zien het al terug in hun stroomrekeningen maar een spa vereist om optimaal te kunnen presteren de benodigde stroom. Tijdens het gemiddelde gebruik van een spa moeten verschillende pompen, verwarmingselementen, jets en soms een ozonator gelijktijdig aangestuurd worden. Hierdoor is het noodzakelijk dat er voor het gebruik van een spa een aparte stroomgroep aangemaakt worden.

Niet alleen zorgt dit voor extra veiligheid maar wordt ook voorkomen dat stoppen doorslaan en andere producten van hun stroomvoorziening ontdaan worden bij het in gebruik nemen van de spa. Deze geaarde groep moet voorzien zijn van zekeringen van 16, 20 of 25 amp. Zorg er ook voor dat deze groepen over dezelfde aardlek aangesloten zijn. Bij deze nieuw aangemaakte stroomgroep moet de kabel rechtstreeks vanuit de meterkast richting de locatie van de spa lopen. Deze mag echter nooit onder de spa uitkomen.

Houd hier dus rekening mee bij het plaatsen van de spa. Het is geen overbodige luxe om in de buurt van jouw spa een speciale waterdichte stroomvoorziening aan te sluiten om te allen tijde het stroom snel te kunnen uitschakelen.

Zelf aan de slag gaan.

Bij de kleinste twijfel of het niet beschikken over voldoende kennis over het in orde maken van de juiste stroomvoorziening raden wij af hier zelf mee aan de slag te gaan. Schakel in dit geval een professionele elektricien in die het liefst over de juiste expertise beschikt wanneer het aankomt op het correct aansluiten van jouw spa. Wil je toch zelf aan de slag gaan zorg dan dat je je goed inleest en de juiste producten aanschaft en hierbij ook rekening houdt met de kwaliteit van deze producten.

Het zou ontzettende zonde zijn als er door onzorgvuldige stroomvoorziening schade wordt aangericht aan de spa of aan de omgeving.

– Maak gebruik van spatwaterdichte lasdozen bij het aanleggen van de stroomvoorziening vanuit de meterkast richting de tuin.

– Gebruik YmVk of YmVk-as kabels afhankelijk van het aanleggen boven of ondergronds.

Voor het aanleggen van bovengrondse en ondergrondse kabels zijn andere richtlijnen.

– Neem een extra lus op in de kabel voor extra speling tijdens het zakken bij de overgang van de tuin naar de gevel van een schuur of woning. Zorg voor een goed stappenplan met duidelijke omschrijvingen wanneer je besluit zelf aan de slag te gaan en neem uiteraard de tijd om het zorgvuldig aan te leggen.